Firmaturer for norske bedrifter til Frankrike med norske reiseguider

Marseille

Tre kilometer lange strender

Middelhavsbyen er fortsatt sprell levende, tar lystig imot sine besøkende og byr på 300 dager med sol over sine tre kilometer lange strender.

Ann-May Elstad
Daglig leder & reiseleder
annmayelstad@orange.fr
Telefon: +33 6 09 84 19 140
– vi snakker norsk, så klart!

Frankrikes eldste by

Marseille er et nypusset arvestykke. Byen glitrer i et fargespekter av ny kunst, design og arkitektur Byen ble grunnlagt av grekerne for 2600 år siden, og regnes som Frankrikes eldste by. Med sin lange historie som en travel havn og handelsby, har Marseille et flerkulturelt miljø som skaper grunntonen for en spennende atmosfære. Byen ble i 2013 utnevnt til Europas kulturhovedstad, og har utviklet seg til en motemetropol som utfordrer selveste Paris. Det dukker stadig opp nye boutiquer for design og mote, og kvartaler i byens sentrum er blitt døpt «Rues de la Mode». Marseilles fremste og suverent mest kjente matrett er fiskesuppen bouillabaisse. Opprinnelig var dette en enkel suppe i fattige fiskerhjem. Etterhvert fant den veien til kongelige middagstallerkener, og regnes i dag som regionens fremste delikatesse. En ekte bouillabaisse skal inneholde minst fem forskjellige typer fisk, i tillegg til skalldyr, tomater, safran, olivenolje og urter. Bon appétit!

Le Vieux Port (den gamle havnen) er uten tvil byens hjerte. Her er et yrende liv, og tusenvis av fiskebåter, cabincruisere og lystyachter ligger fortøyd ved de mange bryggene. Den smale passasjen som fører ut i Middelhavet voktes av to imponerende festninger fra 1600-tallet.

Le Panier er Marseilles eldste bydel, for ikke å si en av Europas eldste bydeler. Det er et pittoresk, hyggelig område å rusle rundt i, med sine trange brosteinsgater og lite biltrafikk. Her henger klesvasken til tørk høyt over gatene mens musikken dundrer ut av vinduene.

Notre-Dame de la Garde er byens fremste symbol og turistattraksjon. Kirken er bygget på murene av en gammel festning, og troner på en høyde over byen. Herfra har du en fantastisk utsikt over Marseille til alle kanter, og stedet er virkelig magisk ved solnedgang.

Den imponerende strandboulevarden La Corniche hevder å ha verdens lengste benk. Benken er hele tre kilometer lang og ble bygget på 1960-tallet. Kanskje verdt å prøvesitte mens du nyter utsikten over Marseille-bukta og øyene?

Husk at det var nettopp i områdene rundt Marseille de aller første vinstokkene i Frankrike ble plantet av grekerne. Her kan de vin. Vindistriktene Côtes de Provence, Bandol og Cassis er bare noen steinkast unna byen.

Cassis er en usedvanlig vakker liten fiskerby, som ligger idyllisk til ved Middelhavet. Med pastellfargede hus og strender av små rullesteiner, ligger den omgitt av trange fjorder (calanques), høydedrag og vinmarker.
For mer enn 2600 år siden plantet grekerne de første vinstokkene her, deriblant druesorten Ugni blanc, som fortsatt er i produksjon og kan smakes. Cassis produserer først og fremst hvit og rosé, og vinen var den første til å få det nasjonale kvalitetsstempelet AOC i 1936.

Les Calanques
Ordet Calanque betegner en dal gravd ut av en elv, der sjøen siden har kommet inn og tatt over.
Les Calanques i Marseille er en massiv kystlinje som strekker seg over mer enn tjue kilometer langs Middelhavet. Dette landskapet er blant de mest bemerkelsesverdige i Frankrike, og området fikk status som nasjonalpark i 2012.

Vi kan varmt anbefale utflukt i båt for å oppleve les Calanques fra innsiden.

Regatta med seilbåter fra havnen i Marseille
Marseille er naturligvis det perfekte stedet for aktiviteter til havs.
Vi kan organisere regatta, eller en enkel seileutflukt i Marseillebukta med piknik.

Aix-en-Provence
Fra Marseille er veien kort til Aix-en-Provence, denne lille byen som ligger i hjertet av Provence og ble grunnlagt av romerne i 122 før Kristus. Dette er den kjente impresjonistmaleren Cezannes fødeby, og utallige kunstnere har oppholdt seg i og satt sitt preg på byen.

Vakre Cours Mirabeau har en sentral plass i byen. Platantrærne og fontenene gir den sitt særpreg og en helt egen stemning. Her kan man tilbringe en dag blant de utallige butikkene og små restaurantene. Du kan rusle til et av byens mange markeder hvor det handles med frukt og grønnsaker, vin og oster, kjøtt og fisk – eller lokalt håndverk og provencalske spesialiteter.

Klimaet er godt naturligvis, og kveldene er varme og myke: I Aix er man skjermet for Mistralvinden fra havet. Kanskje er det mulighet for en konsertopplevelse under stjernehimmelen?
I landskapet rundt Aix produseres oliven, og det er gode muligheter for omvisninger med smaking av fersk oliven og olje. Vi glemmer ikke vingårdene som ligger på rekke og rad i distriktet. Rød og hvit – men kanskje er rosévinen spesielt verdt å merke seg i dette distriktet.

Bli fristet

På denne siden kan du lese mer om:

Ann-May Elstad
Daglig leder & reiseleder
annmayelstad@orange.fr
Telefon: +33 6 09 84 19 140
– vi snakker norsk, så klart!

Gruppereiser

Se også på andre reisemål i Frankrike

Bilder fra reiser i området